Csomagolókultúrák
2014. március 06. írta: frusztráltapa

Csomagolókultúrák

Ha valaki többet keres egy idegen országban, nem valószínű, hogy azért, mert az a nép, vagy kultúra jobb, szorgalmasabb, netán okosabb.

packages.jpgNincs izgalmasabb a kulturális utazásoknál. Sok utazó bizonyítja, hogy rá lehet kapni az utazgatásra. Ahogy szokták mondani, minden utazás egy tanulás. Így van Az utazó világlátott ember nyitottá válik, megértő és toleráns az idegenekkel szemben. Csodálatos dolog felfedezni más népek gasztronómiáját, megismerni szokásait, az építészetét történelmét, irodalmát, filmművészetét. Ennek ellenére, megfigyelhető, hogy nem egyformán viselkednek az eltérő kultúrák akkor amikor találkoznak illetve ütköznek. Ennek megértése rendkívül fontos, mert ennek ismerete nélkül hibás felismerésekre juthatunk, részigazságokban való dagonyázásokba merülhetünk és ezt a luxust nem engedhetjük meg magunknak.

A kultúra kutatás stratégia és a túléléshez szükséges információ!

Mint tudjuk, a kultúrák nem mindig férnek meg békésen egymás mellett, vannak olyanok amelyek intoleránsak, reakcióik, válaszaik ligázzák, lehengerlik a másikat, ha az békés toleráns jellegű. Nyilván be lehet hódolni, meg lehet hajolni egy agresszív tolakodó jelenség előtt, de cserébe drága árat fizetnek azok akik ujjongva belevetik magukat az idegen kultúrába. Bár lehet tanulmányozni és tisztelni, sőt kell is, ám nem alárendelt kultúra képviselőjeként kell érezni magát egy másik agresszív kultúrával találkozónak. A szociológiából ismert tétel az érték, ami egy kultúra lényegét tekintve is meghatározó fogalom. Amennyiben vizsgáljuk egy kultúra lényegét fel kell tenni kérdéseket. Például azt, hogy mit tartunk fontosnak? Mi a lényeges az életben? Egy másik fontos fogalom pedig, a viselkedés és a reakciók, vagyis a történésekre adott válaszok.

Összességében mondhatjuk, az igazság és az igazságosság a kultúrák szempontjából is alapvető, meghatározó fogalmak. Amennyiben egy adott kultúra által képviselt értékek akár csak kissé eltérnek egymástól, már nagyfokú toleranciával kell kezelniük egymást. Ebben az esetben a konfliktusok, szinte elkerülhetetlenek, mivel alapvetően mást gondolnak arról, hogy mi a JÓ és mi az IGAZSÁG. Ezek megértése nélkül nem lehet egymás megértésérélól és elfogadásáról, végső soron egyenlőségről sem beszélnünk.

Ilyen veszélyes és óvatosan kezelendő kultúra a "csomagolókultúra", ami nem a másság elvetését hanem bizonyos szükséges óvatosságot, illetve önvédelmet jelent.

Mit tesz egy ilyen jellegű kultúra?

Alapvető értékrendje általában eltér a szervesen a múltból táplálkozó kultúráktól és fejlődő kultúráktól.

BECSOMAGOLJA magát... Úgy tesz, mintha... mintha ő is hasonló értékekkel bírna. A csomagoló anyag lehet bármi, ami elfed dolgokat. Marketing eszközök, média túlsúly, reklám, szükségtelen csillogó árudömping, érzelmes filmek, sorozatok, szentimentális legendák, megkreált héroszok, a világ jobbításáért megmentéséért küzdő nemzetek. Lehet, a béke és a harmónia álarcát felöltő anarchia, a biztonságot hangsúlyozó erőszak, a szeretetet mímelő gyűlölet. Báránybőrbe öltözött farkas.

Furcsa jelenség ütötte fel magát a külföldre menekült fiataljaink körében. Hangsúlyozni kell, nem mindenkiről van szó, csak néhány megtévedt személyről. Úgy néz ki áldozatává váltak a csomagolásnak. Ha valaki el kell, hogy menjen a hazájából azért mert nem él meg tisztességesen emberhez méltón otthon, akkor általában nem a hazája a felelős. Ha valaki többet keres egy idegen országban, nem valószínű, hogy azért, mert az a nép, vagy kultúra jobb, szorgalmasabb, netán okosabb. Nagy valószínűséggel csak mást mutatnak, mint amilyenek. csomagolnak. Kihasználják a helyzetet és úgy tesznek, mintha többet érnének, mint a többi ember, sőt hálával tartoznának neki, amiért megengedi, hogy csekély béréért robotoljanak neki.

Ez csúnya félrevezetés. Valószínű, hogy a bevándorlók anyaországának tönkretételében is jelentős szerepük van! Ki tudja??? Mindez félrevezetés. Mi sem bizonyítja jobban, hogy egymás torkának ugranak a kivándoroltak és azt hiszik, hogy gazdájuk iránti lojalitásukkal valami jót szolgálnak. Hozzáteszem nem az a goind, hogy meg akarnak élni, hanem az, hogy nyomorúságukért a sajátjaikat hibáztatják. Azt mondom, dolgozzanak jól, jó hírt vigyenek a nemzetükről, de ne gondolják, hogy a csomagolás alatt a gazdák jobbak lennének. Nem okosabbak, csak csomagolnak. Úgy tesznek, mintha...

Az ilyen kultúra csak csomagol, csomagol és csomagol...Nehéz levenni a szemünket a csillogó csomagolóanyagról és elhinni, hogy a csomagolás nélküli élet is lehet értékes. Elhiteti, a csomagolás nélküli kultúra üres, értéktelen, visszavetés, a fejlődés megakadása. Jelszavuk, a világbéke, a fenntartható fejlődés és a modernitás, a szabadság, egyenlőség, DE ne felejtsük ez csak csomagolás. Nem tehetnek róla ezt a megoldást ismerik és értik ebben a kultúrában. Ugyanis MÁS az értékrend.

Az ilyen kultúrák mindent csomagolnak.

Az árujuk százszor szebb mint a másiké, de százszor rosszabb is. A beszédeik százszor nagyobb jelzőket tartalmaznak, de nem tartanak be egy ígéretet sem. A szívük százszor szeretőbb de senkit nem sajnálnak elpusztítani. Mindenben legek. A katonáik gyönyörűen mutatnak a filmeken, de százszor gyávábbak és csak az óriási túlerő és tűzerő áll mellettük. A tudósaik mindent megvalósítanak, de tudósaik más kultúrák szülöttei eredményüket pedig nem a világ jobbítására, hanem fogságra vetéséhez használják.

Az információ ömlik a világra, de mindent viszonylagossá téve, és összekeverve a JÓT a ROSSZAL a vélemény szabadság csilogó papírjába csomagolva.

A csomagoló kultúrák akkor veszélyesek, ha nem nézünk mögé a csomagolásnak, valójában mi van benne? Mi a valódi értékrend? Mi a következménye a kultúrák egyen csomagolásának?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://notabene.blog.hu/api/trackback/id/tr275818143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása