MÉDIA SZÓTÁR KEZDŐKNEK
2014. március 06. írta: frusztráltapa

MÉDIA SZÓTÁR KEZDŐKNEK

Dictionary.jpgÖrömmel jelentem, hogy elkezdtük egy olyan média szótár elkészítését, amely remélhetőleg sokaknak segítséget nyújt. Nem mellékes, ha gondolkodásra serkenti az újságolvasókat és a televízió nézőket. Szívesen vesszük a segítséget is az újabb szócikkeket. A feltétel, hogy az egyetemes igazság talaján álljon. Mint tudjuk, sok olyan részigazság van, ami egy kontextusban igaz lehet, azonban annak eltúlozása, sulykolása, károkat okozhat. A felsorolt szócikkekben ki szeretném hangsúlyozni, hogy mind általában így értendő, de nem zárható ki, hogy néha valaki igazat mond. Azonban így sajnos még félrevezetőbb a média.

  • demokrácia        -              Olyan hatalmi berendezkedés, ahol mindössze egy szűk réteg osztja meg egymás között a hatalmat, és nép számára óriási színjátékokat rendeznek. A döntéseket semmilyen körülmények között nem engedik ki a kezükből. Egy ilyen berendezkedésű társadalom polgárai erős kontroll alatt élnek hajszolt az életük, hogy ne tudjanak gondolkodni, legfeljebb okoskodni. Arisztotelész óta tudjuk, hogy a demokrácia nem a legjobb berendezkedési forma egy társadalom számára, mivel az erőszakosoknak és a csalóknak kiváló lehetőségeket teremt. Azonban egy jól működő demokrácia is sokkal jobb, mint az ún. „nyugati típusú demokrácia”, ahol a kiválasztott politikus réteg érinthetetlen a köznép számára, akinek semmi, de semmi beleszólása nincs saját sorsának alakulásába.
  • egyenlő bánásmód     -              Az egyenlő bánásmód állandó hangoztatása azt jelenti, hogy egy, vagy több szűk réteget, célirányosan kiválasztott csoportot előnyben kívánnak részesíteni a többség rovására. Általában a becsületes többséget valamilyen céllal provokálni, bosszantani szeretnék és/vagy a kiválasztott réteget pedig elkötelezni, és a többség ellen hangolni.
  • egyenes beszéd            -             Most figyelj, mert átváglak!
  • jogok         -              Hosszas lelkiismeretlen és felelőtlen törvényhozás után kialakult jogrendszerben a bűnözőknek, a csalóknak, a hatalom képviselőinek és az általuk preferáltaknak biztosított előnyök, előjogok, kiskapuk. Ezek a jogok általában a békés többség kirablására, megcsúfolására, sakkban tartására alkalmasak. Ezt hívják jogállamnak, ahol ezek a jogok elsődlegesek az igazsággal szemben.
  • népi felszabadító hadsereg (és hasonló elnevezések)          -              Általában a világ minden részéről verbuvált zsoldos söpredék banditákat jelent. Akik minden diktátornál kegyetlenebbek a lakossággal és a végsőkig elmennek egy kormány megdöntésé érdekében. Feladatuk végeztével sem állnak le, fosztogatnak, gyilkolnak, és utánuk káosz marad. A nemzetközi jog szerint ez beavatkozást jelent az adott ország belügyeibe és a banditákat segítő állammal szemben háborús okot.
  • pénzmozgások                            -              Nem misztikus magától mozgó élőlény a pénz! A pénzmozgások akaratlagosak, előre tervezettek, okkal és céllal történnek.
  • Non Gaverment Organization (nemzetközi civil szervezet)           -              Olyan szervezetek, amelyek deklaráltan, valamilyen jogokért tevékenykednek. Vannak emberi jogokért, kisebbségek jogaiért, állatok, vagy élővilág megmentésért küzdő szervezetek. Valójában se nem civil se nem emberbaráti szervezetek ezek. Részigazságokra apellálnak és mindenfajta joghatóságon felülállónak képzelik magukat. Úgy gondolják, vagyis úgy állítják, hogy ők őrködnek az igazság felett. Valójában ezek sok pénzzel támogatott szervezetek, intézetek, ahol kőkemény érdekeket szolgálnak ki a fellépéseikkel megszólalásaikkal, akcióikkal. Az olyan szervezetek, amelyek teljesen alulról szerveződnek soha nem kapnak nyilvánosságot, marginalizálódnak és pénz nélkül ellehetetlenülnek.
  • radikális                -              A média és a hatalom által nem szimpatikus (más véleményen lévő) emberek, csoportok, amelyek tevőlegesen szeretnének valamit tenni sorsuk jobbrafordulásának érdekében.
  • spontán tüntetés         -              Fizetett, vagy más módon erősen motivált agresszív megmozdulás a rend és a törvényesség szétzilálására.
  • szabadság (részigazság)        -              A média értelmezésében a vásárlás, a fogyasztás szabadságát jelenti. Olyan szabadság, amely kizárólag pénzen vehető meg. Az emberiség történetében talán a legsúlyosabb rabság (függések) alakultak ki. Másik értelme a normalitástól eltérő viselkedés támogatása, amely tönkreteheti a normálisak életét és felépített rendjét.
  • szabadságjogok (részigazság)         -              A legveszélyesebb hazugságok egyike, mivel önmagában nézve bizonyos eseteket, teljesen igaznak tűnik. Azonban ezek általában olyan jogok, amelyeknek megadása egy társadalom kereteit szétrombolja, alapjait ledönti, gyenge erőtlen lesz a népesség, képtelen önmagát megvédeni és kiszolgáltatottá válik, a megújulásra való képességét elveszíti.
  • szakember                        -              Olyan emberek, akik önmagukat a média támogatásával kivételes képességű és főként tévedhetetlen szakembereknek állítják be. Gyakran olyan megmondó ember képében tetszelegnek, akik megmondják a tutit. Ne tévesszen meg bennünket, mert gyakran csak vélemény, amit mondanak és komoly érdekek mentén fejti k ki véleményüket.
  • szélsőséges       -              A média képviselőinek álláspontjához viszonyítva szélsőség, jobbára pont az ellenkezője igaz.
  • szélsőséges megmozdulás             -              Általában az olyan megmozdulásokat nevezik így, amelyek spontán történnek, vagy önszerveződés alapján. A résztvevői általában a rendes polgárok, vagyis a valós nép, akik végső elkeseredésükben teszik ezt. Őket a társadalom többi tagjának szemében szélsőséges politikai elemekként igyekeznek beállítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://notabene.blog.hu/api/trackback/id/tr25846023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása