Az igazság, mint a politikai korrektség ellensége
2012. május 18. írta: frusztráltapa

Az igazság, mint a politikai korrektség ellensége

Az a fogalom, mint igazság meglehetősen átértékelődött a közelmúltban. Tulajdonképpen magában a megnevezésben és a fogalomban benne van az az abszolútum, amit kifejez. Az igazság nem vélekedés kérdése és nem tőlünk, emberektől függ. Mozdíthatatlan és átértékelhetetlen.

Az igazsághoz való viszonyunk azért változhat, de ez mindig csak az ember hozzáállását jelenti. Minél távolabb kerülünk az igazságtól, annál igazságtalanabbak vagyunk, vagyis rosszak.

Az igazság szorosan összefügg a jó – val. Nem akarok ennek bizonyításába belemenni, mindenki tudja, hogy így van. Mégis megfigyelhető egyfajta elhatárolódás az igazságtól. Ma nem divatos kiállni az igazság mellett.

Vigyázzunk, nehogy megsértsük akárkinek az érzékenységét! Vajon ez mit számít? Az igazság, az igazság… Sajnálatos módon politikai és egyéb érdekek az igazság felülvizsgálatára indítják az embereket. Megpróbálják magukhoz igazítani azt.  Mindenki egy veleszületett igazságérzettel rendelkezik. Még ha elnyomta is magában, belül tudja, hogy igazságos vagy igazságtalan agy esemény, vagy tett. Az igazságról nem értekezünk, mert kínos mélységekbe juthatunk. Az igazsághoz nem ragaszkodunk, mert megütjük a bokánkat, de legjobb esetben is kiírjuk magunkat a „korrekt” társadalomból. A korrektség fogalma valahol szintén igazat jelent, ma mintha inkább az alkalmazkodást és az opportunizmust jelentené. Régebbi idők óta tudjuk, az igazságot kutatni veszélyes dolog. Ha valami igazság kiderült megrendülhettek komoly talapzatok, rendszerek, vélekedések. Változott a világ, ma nem kíváncsi a világtársadalom az igazságra, ha nem illik bele a „korrekt” világképébe. Az igazság sokkal mélyebb és fontosabb, mint bármely emberek által kitalált gazdasági, politikai fogalom, rendszer, érdek.

Ha az igazság mégis kezdi borzolni a kedélyeket, akkor megindul egyfajta támadás azok ellen a személyek ellen, akik képviselik az igazságot. Nyilván nem nehéz senkit besározni, tönkretenni. Mintha ez relativizálná az igazságot is. Pedig az igazság nem személyek jó hírétől függ az igazság, az igazság. 

A bejegyzés trackback címe:

https://notabene.blog.hu/api/trackback/id/tr614524165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása